Dagbog 2021

08/09-2021:

Endelig kom Tilla i løbetid og de seneste par dage har hun og jeg været en tur i Sverige, hvor det blev til et par vellykkede parringer med dejlige Mulen.

Igen er jeg glad for, at jeg altid vælger at få lavet brunstkontrol på mine tæver. De andre har først haft ægløsning på dag 18-22 i løbetiden, Tilla havde ægløsning allerede på dag 11 i sin.

Går alt efter planen skulle de vellykkede stævnemøder gerne resultere i et kuld lækre hvalpe omkring den 7. november.

Far til det kommende kuld bliver Valanti Märk Hur Vår Skugga (Mulen), en smuk blåbrindlet hanhund, som stammer fra samme kennel som Ghini, Tillas mormor.

Mulen er født 25/1-2013 og er en meget velproportioneret hanhund, som er velsignet med et roligt og stabilt sind. Han hører med sin højde på 48 cm. til blandt de mindre hanhunde. Han er Litauisk Junior Champion og er far til flere fine kuld hvalpe, både i sit hjemland Sverige, men også i Norge og Litauen.

Stamtavle på det planlagte kuld kan ses her

 

03/10-2021

Der er nu gået knap fire uger siden Tilla blev parret med Mulen og jeg begynder så småt at tro på, at hun er drægtig.

Hos hunde at beregnes fødselsterminen fra ægløsningstidspunktet, når dette er kendt og i dag er det præcis 4 uger siden, at Tilla havde ægløsning.

Hun har den seneste tid været lidt mere kælen end ellers og løber ikke så vildt med søster Daisy.

Tilla begynder også at få lidt mave, det ses ved at hendes underlinje begynder at blive mere flad og hendes taljemål er øget med nogle cm.

10/10-2021

Der er vist ikke så meget at være i tvivl om længere, Tilla er i dag 5 uger henne i sin drægtighed og man kan næsten se fra dag til dag, at hun vokser.

Hendes taljemål er øget fra normalt 41 cm. til nu 48 og hun har taget ca. ½ kg på.

Hendes dievorter er blevet betydeligt større end normalt og hun har lidt klart udflåd ind imellem, det er alt sammen helt efter bogen.

Tilla spiser pænt, men det er tydeligt at hun har lidt kvalme ind imellem og at hun derfor helst vil have små portioner. Tilla er i meget stram kondition og det betyder at hun stort set kan få lov til at spise alt det hun orker, hun skal nemlig helst ikke blive tyndere end hun er nu.

 

18/10-2021

Tilla 6 uger + 1 dag drægtig.

Det regner pænt, så Tilla syntes ikke det var vejr til opstillingsbilleder, men to minutter efter billederne er taget, strøg hun afsted, gravede lidt og stod så med en mus i gabet. Jeg gik ind Tilla kom ½ time senere, regnvejr eller ej, musejagt er vigtigt...

Tilla er fortsat aktiv, glad som hun plejer og virker slet ikke besværet. Hun har taget godt et kilo på den seneste uge og lagt adskillige cm. til sit taljemål. Hun vejer nu 16,6 kg, mod normalt 14,4 kg.

4 uger drægtig

5 uger drægtig

6 uger drægtig

31/10-2021

Tilla er nu 8 uger drægtig.

Den sidste oktoberdag og Tilla går ind i sin sidste drægtighedsuge, hun vejer nu 19 kg. mod normalt 14,6 og de ekstra kilo sidder ikke på sidebenene.

Heldigvis er hun fortsat ret ubesværet, hviler sig en del, men vil gerne med ud og er der noget interessant i sigte, tager hun sig også en spurt.

Hun har fin appetit, men ikke så meget plads i mavesækken, så hun får ca. 5 mindre måltider om dagen, med den kondition hun er i, må hun spise alt det hun orker.

24/10-2021

Tilla er nu 7 uger drægtig.

Hun er fortsat aktiv og glad, men sover nu mere end hun plejer. Hun har ialt taget 3 kg. på og vejer 17,6 kg, taljemålet siger 61 cm.

I går aftes mærkede jeg liv i maven for første gang og det varer nok ikke længe, før man for alvor kan se hvalpene bevæge sig i Tillas mave.

7 uger drægtig

8 uger drægtig

UGE 1

6/11-2021:

I går, den 5/11 kom Tilla og Mulens hvalpe til verden

Ikke to fødsler er ens og ikke alle fødsler forløber uden bump på vejen.

Tilla er blevet mor til 9 små levende vidundere, 6 hanner og 3 tæver, alle brindlede med hvide aftegninger som hende selv (mere eller mindre mørke)

Fødslen endte med et kejsersnit efter lang tids opblokning og ingen presseveer. En skanning hos dyrlægen viste hurtigt, at der lå en død hvalp midt blandt de andre.

Moderkagen fra denne havde derfor ikke løsnet sig, hvilket var årsagen til de manglende veer.

Mor og børn har det godt, Tilla er trods det, at hun er lidt omtåget efter narkosen, en fantastisk mor, hun har ikke i to sekunder været i tvivl om, hvordan hun skulle tage sig af de små.

Det første døgn er gået fint, hvalpene er alle livlige og spiser ivrigt. Jeg fik vejet dem tidligere på dagen, det nåede jeg ikke i går da vi kom fra dyrlægen, vægten ligger mellem 315 og 360 gram, så et meget fint og jævnt kuld.

Tilla har det også fint, hendes syning ser pæn ud, hun har ingen feber og har god appetit

Endnu har jeg ikke fået taget individuelle billeder, Tilla er som sin egen mor Bianchi, meget obs på de små og mener bestemt ikke at vi to-benede skal pille for meget ved dem, så det må vente. Jeg har dog taget nogle ikke helt skarpe hovedbilleder, så dem må i nøjes med i første omgang.

Jeg vil som vanligt prøve at opdatere næsten dagligt, men der vil være dage, hvor jeg ikke når det pga. arbejde eller andet.

Han 1

Han 4

Tæve 1

Han 2

Han 5

Tæve 2

Han 3

Han 6

Tæve 3

7/11-2021:

Efter en lidt urolig nat, hvor Tilla havde svært ved at falde helt til ro, ånder alt nu fred og idyl.

Vi har skiftet hvalpekassen ud med en, der er en del mindre, det passer Tilla bedst, at hun kan have sine hvalpe tæt omkring sig og at de ikke kan kravle for langt væk.

Alle hvalpene trives som de skal, de har alle taget på siden i går, mellem 20 og 40 gram, det er meget fint for to dage gamle hvalpe.

Lidt billeder fra dagen her under.

8/11-2021:

Et roligt døgn i hvalpekurven, Tilla slapper helt af nu og det er tydeligt, at hun nu har fået hvilet helt ud efter fødslen.

Servicen på "barselsstuen" er selvfølgelig helt i top, der bliver lagt rene tæpper i kassen flere gange dagligt og Tilla får serveret enten havresuppe med æggeblommer, laktosefri fløde og lidt sukker eller opblødt hvalpefoder med iblandet oksekød, vådfoder eller andet lækkert.

Det serveres selvfølgelig på "sengen", de gange Tilla ønsker det.

Hvalpen trives som de skal og vokser helt efter bogen.

9/11-2021:

Endnu roligt døgn, præcist som det skal være på dette tidspunkt i hvalpenes liv. De skal bare koncentrere sig om at spise og sove, der skal helst ikke være for meget uro i kassen.

Tillas operationssår heler fint og hendes mave er helt i orden nu efter et par dage med lidt blød mave. Det er dejligt, Bianchi Tillas mor, havde ved begge sine kuld, flere uger hvor hun døjede med tynd mave, pga af de store omstillinger kroppen skal igennem med både fødselen og produktion af mælk.

Jeg lægger lidt flere billeder ind i dag. Jeg har arbejdsdag i morgen og når derfor ikke at opdatere med nye, Lars er hjemme og holder styr på menageriet. 

Det er muligt at jeg på et tidspunkt er nødt til at slette lidt i billederne fra de første uger, for at få plads til nye, men den tid, den sorg, foreløbigt er der ingen pladsproblemer.

11/11-2021:

Så fik vi endelig lov til at tage lidt billeder af hvalpene enkeltvis.

Du finder dem her: Hvalpene enkeltvis - www.galanta.dk

Tilla er mor med meget stort M og de tidligere dage har jeg allernådigst fået lov til at veje hvalpen, når vægten stod ved siden af hvalpekassen, i dag lå hun afslappet i kassen og iagttog, at Thor og jeg flyttede rundt på og løftede hvalpene.

Jeg har også været en tur i Hammel og har købt en ny og større plastickurv, den blev straks accepteret af Tilla og jeg tror hun nyder, at der er lidt mere plads i den, end i den gamle

Hvalpene vokser og trives fortsat som de skal.

UGE 2

12/11-2021:

Hvalpene er i dag en uge gamle og tager hul på deres 2. leveuge.

Det har været et stille døgn i kassen, de små vejer nu mellem 475 og 560 gram. Alle vokser som de skal, så derfor nøjes jeg med at veje dem en gang i døgnet.

Havde der været nogle, som ikke voksede jævnt, ville jeg have vejet dem to gange dagligt og været obs på om nogle skulle lægges til en ekstra gang mellem nogle af måltiderne. 

Lars er rejst et smut til Belgien for at besøge vores ældste søn Aske og hans famile, så jeg har været tidligt oppe for at køre ham til lufthavnen, det kan godt mærkes, energiniveauet har ikke været så højt i dag, men lidt billeder er det blevet til.

13/11-2021:

En rolig nat, hvor Tilla kun ville ud en enkelt gang, det var dejligt endelig at få sovet ud.

Tilla opholder sig fortsat tæt på hvalpene hele døgnet, bortset lige fra, når hun skal ud, men hun er begyndt at lægge sig på en dyne et stykke fra hvalpekassen, når de små er mætte og sover.

14/11-2021:

En stille søndag, heldigvis, for det er præcis som det skal være de første uger i hvalpekassen, dagene glider sammen og ligner hinanden, de små spiser og sover, sover lidt mere og spiser lidt mere.

Jeg har fået ordnet lidt praktiske ting, vasketøj, rengøring og andet, som har fået lov til at ligge den sidste uges tid.

Lidt søndagsbilleder fra kassen.

 15/11-2021:

Endnu en rolig dag. Tilla gik for første gang med på aftentur matriklen rundt. Det tager typisk et kvarters tid, så længe har hun ikke villet være ude de andre dage.

Lars er hjemme igen efter nogle dejlige dage i Belgien, det er vist et land vi skal besøge sammen på et tidspunkt.

Vi begynder så småt at kigge efter øjensprækker. Øjenene kan begynde at åbne sig hvad dag det skal være, det tidligste vi har oplevet er på dag 10 og det seneste på dag 16.

 

16/11-2021:

Lige lidt billeder og videoer inden der står aftentur med de voksne på programmet, derefter skal vi to-benede følge lidt med i kommunalvalget på TV.

Alle hvalpe har fordoblet deres fødselsvægt og vejer nu mellem 610 og 735, fortsat et pænt, jævnt kuld.

17/11-2021:

I dag har vi set en smal øjensprække hos en af hvalpene, nu er det spændende, hvornår de andre følger efter. Når først de får øjne går det rigtig stærkt med deres udvikling.

Tilla gik i dag også med på eftermiddagstur og var ude ca. 20 minutter sammen med os andre, hun gider ikke løbe med sin mor og søster, men nyder tydligt at snuse lidt rundt på egen pote.

Jeg har klippet hvalpenes kløer for første gang, det bliver aldrig en yndlingsbeskæftigelse, jeg vil langt hellere klippe på de voksne. Hvalpenes poter er så ufatteligt små, at man virkelig skal holde tungen lige i munden, når man klipper.

I morgen skal jeg på arbejde, det samme skal Lars, men heldigvis kommer Anna og tager sig af både de store og små, det er utrolig dejligt at hun har lyst til at bruge sin fridag her, det sætter vi stor pris på.

Det betyder også, at næste opdatering her på siden bliver fredag.

UGE 3

19/11-2021:

Hvalpene er i dag to uger gamle og tager hul på deres 3. leveuge.

Flertallet har åbnet øjnene eller er godt på vej, de sidste følger sikkert efter de kommende dage.

Jeg har ikke så stabil hjælp til ugebilleder som tidligere, da Thor har travlt med både arbejde, kæreste og rejse (hvis corona tillader det). I dag forsøgte jeg mig alene med lidt hovedbilleder, de er lagt ind på siden "Hvalpene enkeltvis"

Der kommer for alvor turbo på hvalpenes udvikling den kommende tid og i løbet af næste uge begynder vi også så småt at introducere opblødt hvalpefoder og lidt råt oksekød for dem.

Billederne herunder er både fra i går og i dag, Anna var så sød at tage nogle i går, da hun var hvalpepasser.

20/11-2021:

Alle hvalpe har nu mere eller mindre åbne øjne og de bevæger sig alle mere rundt i kassen nu,jeg tror ikke det varer mange dage, før de er på gulvet.

Tilla har fået en gave i dag. En af Lars' elever, har købt en træske til hende i Den Gamle By, så nu behøver hun ikke få mad på snuden. Tilla kan sagtens finde ud af at spise af den og siger tak.

Tilla er fortsat meget omkring hvalpene og vil helst have dem for sig selv. Vi to-benede i husstanden får lov til at skifte tæpper og veje hvalpene, men bliver nøje overvåget. Tilla vil dog gerne med ud og gå på matriklen nogle gange om dagen.

Vi holder fortsat den firbenede familie på afstand

21/11-2021:

Et lidt uroligt døgn, Tilla var vågen rigtig mange gange i nat og ville ud, hun har generelt været lidt rastløs det seneste døgn, jeg tror det er fordi hun har øget produktionen af mælk, de små tager nemlig mere på nu end for få dage siden.

Heldigvis er hun ved at være sig selv igen her til aften.

Vi har sat den store, bløde hvalpekasse i forlængelse af den hun og hvalpene hidtil har brugt og det ser ud til at bekomme hende vel, de står så tæt, at hvalpene sagtens kan finde ud af, at kravle fra den ene til den anden.

De små trives og vokser og er helt upåvirkede af deres mors opførsel, de er så småt begyndt at bide lidt i hinanden, når de er vågne, men de kører ikke ret langt på literen og dejser hurtigt omkuld igen.

Jeg har arbejdsdag i morgen, så ingen ny opdatering før tirsdag, Lars har fridag og tager sig af de firbenede.

23/11-2021:

Utroligt så hurtigt hvalpene udvikles i denne alder, jeg ser det tydligt, når jeg har været på arbejde og væk i 16 timer. I går da jeg kom hjem havde alle fuldt åbne øjne og stavrede på 4 ben rundt i kassen, de kan også uden problemer kravle ud af kassen op igen kniber lidt, men det kommer med garanti i løbet af et par dage.

Tilla er heldigvis sig selv igen, med den ro, der er et af hendes fineste karaktertræk. Til gengæld skal jeg vænne mig til at hun ikke har samme madglæde som Bianchi, som mindst er lige så glad for mad som en sulten labrador. Tilla skal der kræses lidt mere for. Hun vil gerne have hvalpefoderet opblødt og blandet med lidt tynd havregrød, æggeblommer og piskefløde.

Normalt elsker hun råt kød, det vrænger hun kraftigt på næsen af nu, men vil gerne have let stegt oksekød, fisk og kyllingelever, hun foretrækker også vådfoder fra Platinum, deres tørfoder, som hun normalt spiser med glæde, gider hun slet ikke pt.

Hun foretrækker også modermælkserstatning til hvalpe frem for vand.

24/11-2021:

En hurtig opdatering. Jeg har brugt dagen på at få ordnet en del af de praktiske ting i huset/ude, som jeg ikke har nået de seneste uger, så nu trænger jeg til at slappe af et par timer inden det er sengetid

De fleste af hvalpene kravler nu både ud af og op i kassen, nogle stykker har hjørnetænder, som er brudt igennem. 

Et par stykker har smagt på Tillas mad, jeg tænker jeg prøver at give dem lidt opblødt hvalpefoder i morgen.

Thor og jeg vil prøve om vi kan tage individuelle billeder i morgen, han er sent hjemme, så måske er det for mørkt, men den server som hjemmesiden ligger på skal vedligeholdes, så fra fredag til mandag kan jeg ikke opdatere hjemmesiden, derfor prøver vi i morgen med billeder og lykkes det ikke, må det blive i næste uge.

25/11-2021:

I dag har de små fået deres første måltid, som Tilla ikke har leveret.

Opblødt hvalpefoder tilsat lidt modermælkserstatning. Alle fik smagt på maden, nogle skulle have lidt hjælp, mens andre straks vidste, hvordan man griber den slags an.  Nu hvor de alle er så gode til at se kære ud, kan vi bruge de næste dage på at træne bordskik, for den kniber det lidt med....

Thor og jeg fik taget individuelle billeder de er lagt på siden her: Hvalpene enkeltvis

Det varer nogle dage før jeg opdaterer igen, dels skal jeg arbejde hele weekenden, dels skal hjemmesiden over på en anden server og er lukket for redigering. Håber det kan lade sig gøre igen fra mandag eller tirsdag

UGE 4

29/11-2021:

Hvalpene har jo taget hul på deres 4. leveuge, mens jeg har holdt en lille pause med opdateringerne.

De kravler alle ind og ud af kassen uden problemer og de fleste gange tisser de nu også udenfor denne. Vi har lagt tæpper over hele gulvet i hvalpeværelset, så de har et sikkert fodfæste, når de bevæger sig rundt.

Alle er de blevet gode til at spise af skål, i dag har de fået 3 måltider opblødt hvalpefoder, iblandet lidt modermælkserstatning, torskerogn og hakket oksekød. Bordskik trænes fortsat, poterne havner jævnligt i madskålen.

I denne uge får hvalpene en del besøg af kommende/mulige hvalpekøbere, familie og nogle af Lars' skolebørn, det er en hyggelig tid vi går i møde.

I dag har hvalpene også fået deres officielle navne. Jeg fik besked i formiddags fra DKK at kuldet var blevet stambogsført. Noget overraskende, jeg sendte oplysninger ind i fredags og fik forståelsen af, at der kunne gå flere uger, da Mulen ikke var oprettet i DKK's system + at de er plaget af sygdom i registreringsafdelingen.

Kuldet har fået navne efter smykkesten og alle sten er på et tidspunkt fundet i Sverige, hvor Mulen jo stammer fra. 

Historien bag er, at da Tilla og Mulen havde stævnemøde hos Cathrin, kom Norine, Cathrins mellemste datter på 3½ og gav mig en sten i hånden, sagde at den skulle jeg passe godt på og tage med hjem. Stenen ligger i vindueskarmen ved mit arbejdsbord og temaet til kuldet lå lige for.

Hanhund 1

GW Black Tourmaline

Hanhund 2

GW Magnetite

Hanhund 3

GW Smoky Quartz

Hanhund 4

GW Carnelian

Hanhund 5

GW Champagne Topaz

Hanhund 6

GW Rock Crystal

Tæve 1

GW Agate

Tæve 2

GW Honey Opal

Tæve 3

GW Rose Quartz

30/11-2021:

En rolig dag, hvor jeg har fået klaret en del praktiske opgaver, fået bund i vasketøjet (en kort fornøjelse) og fået hentet ormekur til Tilla og de små, som de får torsdag, hvor jeg er hjemme. 

De små vokser og trives, de kan alle høre nu og er så småt begyndt at undersøge det legetøj, som de har liggende. Der bliver fundet mere frem fra gemmerne den kommende tid.

I morgen har jeg arbejdsdag, så ny opdatering igen torsdag.

 

02/12-2021:

En hurtig opdatering, det sidste døgn blev lidt anderledes end planlagt. En snestorm har hærget i store dele af Danmark og da Nordjyllands politi frarådede al udkørsel i går aftes, da jeg havde fri fra arbejde, valgte jeg at blive og hvile et par timer, inden jeg tidligt i morges, i sneglefart, satte kursen sydpå igen.

Lars kunne heldigvis få en feriedag med kort varsel, så uanset, hvornår jeg var kommet hjem, havde der været nogen hjemme hos de firbenede.

I eftermiddags kiggede Jannie og hendes søn Simon forbi, Jannie er kommende ejer til en af de små tæver, Simon har allerede en whippettæve Sally, der nyder at komme ud og lege med tøserne her og ikke mindst at kunne løbe frit på matriklen. Jannie har jeg kendt i mere end 30 år og vi fejrer altid nytår sammen, i år bliver selskabet vist ekstra livligt med 5 voksne whippets og 9 flyvefærdige hvalpe.

Lidt billeder og videoer fra dagen, julemanden får det vist svært i år ;-) 

UGE 5

03/12-2021:

Hvalpene er i dag fire uger gamle og tager hul på deres 5. leveuge.

Jeg synes de første 4 uger er gået utrolig stærkt og alligevel føles det som om de har været her meget længere, det er en meget intens tid når der er hvalpe i huset, det går så ufattelig stærkt med deres udvikling, at det næsten ikke er til at fatte.

Jeg vejer ikke hvalpene hver dag længere, alle er i god trivsel, vokser som de skal og har stabile maver. Jeg vejede dem dog i dag og vægten ligger ca. mellem 15 og 1600 gram

De får nu ca. 4 måltider fast føde i døgnet, alle spiser godt. De er ikke kræsne, men kan de selv bestemme, vil de hellere have hakket oksekød blandet i deres foder end torskerogn, det fandt jeg ud af i dag, da de fik valgmuligheden. 

Vi har fået taget ugebilleder i dag. Anna var så sød at komme og hjælpe, senere på eftermiddagen dukkede Thor også op, så med begges indsats lykkedes det at få rimelige billeder.

Det er ikke nemt at få hvalpene til at stå pænt på nuværende tidspunkt, de har stadig "gummiben" og nogle er helt bevidste om, at de er højt oppe, når de er på bordet. Vi træner det stille og roligt, de har kun lige taget hul på livet, de har masser af tid til at lære den diciplin

04/12-2021:

En hyggelig lørdag med besøg.

Først af Dorte og Stephan, der om en lille måned bliver ejere af en af de små hanner, i forvejen har de Holger, bror til Bianchi. Det bliver spændende, hvad Holger siger til at få en "lillebror", men jeg er nu sikker på, at de to nok skal få megen glæde af hinanden.

Det er altid en glæde at skulle sende en hvalp, til et hjem der i forvejen huser en whippet, og ekstra stor glæde når denne stammer herfra og man allerde ved, at det er et super whippethjem.

Her til eftermiddag dukkede Jon og Steven op, dels for at se hvalpene men også for at vi kunne fejre Stevens fødselsdag. 

Så det er ikke blevet til så mange billeder af vågne hvalpe, men de er nu også ret kære, når de sover.

 

05/12-2021:

En dejlig 2. søndag i advent, med besøg af Gitte og Mads, der bliver ejere af en af hannerne om ikke så mange uger.

I forvejen har de Murphy (G.W. Erasmus Montanus) fra Calas 2. kuld, som Gitte træner og konkurrerer i rally-lydighed med. Jeg forventer ikke at hvalpene i dette kuld har samme "arbejdsmotor", men måske et stærkere jagtinstinkt, tiden må vise om jeg får ret.

Jeg troede egentlig slet ikke at oldemor Ghini, gad hvalpe længere, hun hilste ikke på mig en uge efter, at jeg havde båret kassen med de små nyfødte hvalpe ind i huset, men det seneste døgn har hun af flere omgange lagt sig i kurven og inspiceret og iagttaget de små, så måske har hun alligevel også tænkt sig at oplære dette kuld i hvordan en ægte diva opfører sig.

Der kommer en pæn stak billeder her under. Jeg har arbejdsdag i morgen, så næste opdatering bliver tirsdag.

07/12-2021:

En effektiv tirsdag. Jeg har fået dækket ledninger og andet farligt af i stuen og ryddet, så hvalpene kan flytte i køkken + spiseafdeling i stuen, en af de kommende dage.De er meget nysgerrige nu og bevæger sig alle ud af hvalpeværelset, når de er vågne.

Både Bianchi, Daisy og Ghini får i højere grad lov til at være med omkring hvalpene, men Tilla er aldrig længere væk, end at hun kan gribe ind, hvis hun synes de små skal have fred.

Tilla begynder også så småt at skrue ned for servicen i mælkebaren, hun giver dem fortsat lov til at die, men ikke ubegrænset længere. Det er helt OK, for alle spiser godt, når de får serveret hvalpefoder. I dag suppleret med lidt kogt lylling, hakket oksekød og revet ost

 

08/12-2021:

Endnu  en dag, hvor en del praktiske opgaver er klaret.

Jeg har fået sat hegn op, så der nu er en lille indhegning, der dækker begge dørene mod gårdspladsen, håber jo det bliver så mildt i løbet af den kommende uge, at hvalpene kan komme lidt ud og efter mørkets frembrud, vil jeg gerne sikre, at de ikke kan komme ret langt væk.

Hvalpenes ting er nu flyttet i køkkenet, hvalpene er dog ikke helt fulgt med. De er absolut ikke enige med mig i, at de skal flytte, så jeg bærer dem ned i køkkenet, når de skal have mad og de spæner tilbage til soveværelset (deres nye foretrukne rum) lige så hurtigt som jeg får sat dem ned. Lukker jeg dør eller låger hyler de som besatte og så kommer mor Tilla og redder dem, ved at åbne døren igen. Vi keder os ikke her på matriklen...

Pt. (kl. 21.20) ligger de dog alle ni i kurven i køkkenet, jeg bar dem ned, da de næsten var faldet i søvn og de har ikke flyttet sig, men sover sødeligt, så måske er der håb.

Jeg har kun fået taget ganske få billeder i dag, jeg skal lige have fundet de rette kamera indstillinger til de nye lysforhold og så langt kom jeg ikke i dag.

09/12-2021:

En rolig dag. De små, stædige vilddyr har overgivet sig og accepterer, at det nu er i køkkenet de har deres primære tilholdssted og at dømme efter deres humør, er det vist ikke så tosset endda.

Det blev til lidt flere billeder i dag, de kommer her.

10/12-2021:

En hyggelig fredag, først med besøg af Lars' skoleklasse, der i dag talte 7 drenge i alderen 10-13 år. Det er altid en positiv oplevelse at have børn på besøg og opleve dem sammen med hvalpene, både for 2- og 4-benede.

Senere kom Anna forbi og hjalp med ugebilleder og som altid er nogle bare mere samarbejdsvillige end andre.

Jeg har ikke fået taget yderligere billeder i dag og der forestår et par timer foran computeren med at gennemgå og beskære ugebillederne, så jeg tør ikke love, at de kommer på hjemmesiden før i morgen, lørdag.

UGE 6

10/12-2021:

I dag er hvalpene fem uger gamle og går ind i deres 6. leveuge.

En hyggelig fredag, først med besøg af Lars' skoleklasse, der i dag talte 7 drenge i alderen 10-13 år. Det er altid en positiv oplevelse at have børn på besøg og opleve dem sammen med hvalpene, både for 2- og 4-benede. 

Senere kom Anna forbi og hjalp med ugebilleder og som vanligt er nogle bare mere samarbejdsvillige end andre.

Jeg har ikke fået taget yderligere billeder i dag og der forestår et par timer foran computeren med at gennemgå og beskære ugebillederne, så jeg tør ikke love, at de kommer på hjemmesiden før i morgen, lørdag.

11/12-2021:

En dejlig lørdag med besøg ag Elisabeth og Knud, samt deres to søde børnebørn. Det er altid dejligt med besøg af børn og som oftest er de små mennesker rigtig søde og omsorgsfulde overfor hvalpene og tager det også i stiv arm, hvis de små banditter bider i hænder eller tæer.

Senere på eftermiddagen var hvalpene en lille tur ude på den overdækkede terrasse, det er stadig koldt, så det er kun få minutter de får lov til at være ude.

Dejligt at se, at alle tog den oplevelse, med nysgerrighed og ro, og slet ikke havde spor travlt med at komme ind igen.

Vi håber på en gentagelse i morgen.

12/12-2021:

En hyggelig søndag med besøg af Jannie, Simon og whippet Sally.

Sally fik lov forsigtigt at hilse på de små, Tilla kender hende rigtig godt, så Tilla var helt tryg og rolig.

Tilla lukker oftere og oftere for mælkebaren og når man ser billedet til højre forstår man hende til fulde, de små er også så store nu, at de reelt kan klare sig uden hendes mælk.

Jeg har haft et hængeparti med at få syet fleece-dækkener til hvalpene, det plejer jeg at gøre i løbet af de første par uger, hvor hvalpene primært sover og passes af deres mor, men da både Tilla og brændeovnen krævede jævnlig opvartning i den periode nåede jeg det ikke. Hvalpehalsbånd har jeg syet for længst, også så der er til mere end dette kuld.

Sidst på eftermiddagen fik Lars og jeg handlet ind til den kommende uge og som det ses herunder, var der rigeligt med hjælpere til at pakke ud. Det kneb lidt mere med at få sat tingene på de rigtige pladser.

I morgen har jeg arbejdsdag, Lars er hjemme, men ingen ny opdatering før tirsdag.

14/12-2021:

En lun og hyggelig tirsdag, hvor hvalpene var en tur ude i den lille indhegning, som jeg har lavet på gårdspladsen og der er vist ingen tvivl om, at der er et hold nye og effektive havemedarbejdere på vej. Det grønne i krukkerne blev grundigt undersøgt.

Senere på dagen kom Annette, Richard og Daisys søster Aria på besøg. De små havde fået så meget mod på udelivet, at de styrtede med de store ud for at hilse. Heldigvis kun i den lille indhegning, for det var lidt et show, at få alle bragt indendørs igen, samtidig med at de store hoppede og dansede vildt af glæde over at få familiebesøg.

Et stykke ind i det nye år flytter et af de små vilddyr til moster Aria i Sverige, men først skal der rabiesvaccineres ved 12 ugers alderen og derefter skal der gå yderligere 21 dage, før hvalpen lovligt kan komme ind i Sverige.

En smule billeder fra dagen 

 

16/12-2021:

En dag med flot, lidt køligt vejr. Hvalpene har været udendørs tre gange i dag, både på terrassen og gårdspladsen. Det er fortsat meget korte ture ud, for med det kølige vejr vi har, skal hvalpene være aktive, hvis de ikke skal fryse.

Det udendørs er fortsat meget nyt, men hvalpene møder det nye miljø med en fornuftig blanding af nysgerrighed og forsigtighed og alle er meget undersøgende.

indendørs er kurven i køkkent erstattet af en luftmadras, erfaringsmæssigt holder den ikke længe, men hvalpene har meget sjov med den så længe det varer. Det er med til at styrke deres motorik, at bevæge sig på forskellige underlag og der skal gerne være nogle som ikke er helt stabile.

Vi har også fundet boldbassin frem, som de har leget i et par gange. Det står kun fremme, når hvalpene er under opsyn, boldene er fristende at bide i og går let i stykker, de skal helst ikke havne i hvalpemaverne. Jeg ved så ikke hvem der var mest begejstret moster Daisy eller hvalpene.

UGE 7

17/12-2021:

I dag er hvalpene seks uger gamle og går ind i deres 7. leveuge.

Hvalpene har været udendørs flere gange og jeg har fundet ud af, at den nemmeste måde at få dem ud på er, at tage en af metalfoderskålende, komme lidt hvalpefoder i og banke på den. De har lært nu, at den lyd betyder mad og kommer alle stormende efter mig.

Det er også med at holde sig til for Tilla har vist lukket mælkebaren for denne omgang. Hvalpene har ikke fået lov til at die siden i går og hun virker fast besluttet på, at det nu er tid for juleferie, så må vi andre klare det meste af arbejdet. Hun holder dog øje med, at vi behandler de små ordentligt og kommer stormende, hvis hun synes Daisy er for voldsom.

Anna var igen på pletten og hjalp med ugebilleder, det var rigtig dejligt og i dag var Nicklas med også. Det er altid hyggeligt at have besøg af de to. Som vanligt opførte nogle af hvalpene sig som små stjerner på bordet, mens andre havde en attitude, der tydeligt viste, at det altså ikke lige var det, de havde lyst til i dag.

Jeg har også fået vejet hvalpene, alle vokser fortsat jævnt og pænt. Vægten ligger mellem 2515 og 2805 gram., Det er ikke et stort spring fra mindst til størst.

Den kommende uge når jeg kun ganske få opdateringer her på siden. Jeg har arbejdsweekend og yderligere 2 arbejdsdage i næste uge + der lige kommer en juleaften på tværs også.

Der bliver derfor ingen ugebilledr fredag, men Anna og Nicklas kommer 1.juledag til frokost og så får vi forhåbentlig taget billeder der, som så kommer på hjemmesiden i løbet af en dag eller to.

20/12-2021:

En smuk, men kølig dag, frosten slap slet ikke sit tag i græsset, selvom solen skinnede fra en næsten skyfri himmel.

Heldigvis er hvalpene nu så motorisk stærke, at de godt kan komme udendørs i kortere tidsrum, selv om det er koldt og i dag har de været ude i 4 x 6-10 minutter. De er nysgerrige og bevæger sig lidt længere væk fra hoveddøren end for få dage siden.

Indendørs er de med, hvor der sker noget. De er flittige "hjælpere" og i dag har de været i gang med både gulvvask, støvsugning og tømning af opvaskemaskine...

I morgen har både Lars og jeg arbejdsdag, så Jannie og Simon kommer og passer menageriet. Jannie har jeg kendt i mere end 30 år, vi mødtes til hundetræning i sin tid og om et par uger flytter en af tæverne ind hos hende. 

Lidt billeder fra dagen

22/12-2021:

En travl dag, som er gået med lidt juleforberedelser, den sædvanlige omgang rengøring efter hvalpene, små ture udendørs med både de små og store.

Der dukkede også lige lidt uventet rengøring op, da en af hvalpene havde fået placeret en lort under legeteltet i køkkenet og efterfølgende tror jeg alle hvalpene har været i teltet og hoppe rundt, sådan så i hvert fald både køkkengulvet og bunden af teltet ud. Jeg opdagede det, da støvsugermundstykket trak brune striber efter sig, da jeg ville støvsuge under teltet. Et af de øjeblikke, hvor man spørger sig selv, hvad det fantastiske i at opdrætte er....

Det er heldigvis hurtigt glemt, når et par glade logrende hvalpe få minutter efter kommer springende i favnen af en.

De store må finde sig i, at der pt. er dage, hvor de ikke får helt så megen aktivering som vanligt, men de har jo også travlt med hvalpene, så det mærkes ikke på dem.

I eftermiddags kom Knud, Elisabeth og deres to børnebørn et smut forbi.

Jeg fik taget lidt billeder også og de kommer her

UGE 8

24/12-2021:

I dag er hvalpene syv uger gamle og går ind i deres 8. leveuge.

Det er helt ufatteligt, at de første rejser om en god uge, tiden med dette kuld er bare fløjet afsted.

Ugebillederne bliver først taget i morgen og nik først lagt på siden søndag, der skal være tid til hygge med familie og venner ind imellem "pligterne"

Lidt billeder fra i dag med ønsket om en rigtig glædelig jul til jer alle.

 25/12-2021

 En hyggelig 1. juledag med besøg af Anna og Nicklas, der kom til frokost. 

 Inden kaffen fik Anna og jeg taget 7 ugers billeder af hvalpene, de fleste var rimeligt samarbejdsvillige.

 26/12-2022

En rolig 2. juledag. Det er fortsat meget koldt ude, men hvalpene kommer ud, så meget som det er muligt, bare i korte intervaller hver gang og jeg er meget obs på, at de er i bevægelse.

Det er heldigvis nemt at få alle ind igen, det er bare, at banke på madskålen, så kommer de flyvende og selvfølgelig får de altid lidt at spise efterfølgende.

Vi har haft alle hvalpe og Tilla med på en kort køretur i bilen. Lars og jeg kørte et smut til købmande, så blev bilen lige varmet op inden hvalpene skulle med.

De tog det alle ret pænt, hvor vi nogle gange har haft en flok med, der har hylet, som om de trænede til optagelse hos den kongelige opera, havde vi denne gang en flok, der højst kan kategoriseres som brummere, ingen høje hyl, højst lidt småpiberi fra enkelte.

I morgen har jeg arbejdsdag, Lars har fortsat ferie og passer menageriet

 

 

24/12-2021

28/12-2022

En travl tirsdag. Der er mange praktiske opgaver der skal ordnes omkring hvalpene, fodring, luftning, vask af tæppper mv., så der skal ikke mange aktiviteter på programmet der ud over, før dagen er fuldt besat.

I formiddags havde vi besøg af Sune og Nicolai, kommende ejere til en af hannerne. Sune har jeg kendt fra han blev født, og han er kommet i huset hos gennem hele sin barndom, så det er herligt at skulle sende en hvalp afsted til ham.

Først på eftermidagen, kom en af DKK's ID-mærkere og sørgede for at hvalpene blev chippede, de fleste tog det ganske pænt, kun et par kom med et lidt højere hyl, men det er heldigvis hurtigt glemt. Kaj har et utrolig godt tag på de firbenede.

Sidst på dagen kørte jeg ud for at handle lidt ind til nytårsaften.

Hvalpene er begyndt at løbe ud frivilligt, når døren bliver åbnet og her til aften sad en af de hannerne og peb ved døren, da han skulle tisse. Jeg har måttet begrænse udendørslegen lidt i dag. Vi fik isslag natten til i dag og dele af gårdspladsen har været glat som en skøjtebane, så jeg har ikke turdet lade de små løbe for meget rundt derude.

Thor er også vendt hjem i dag efter en måneds ferie i Paris og Belgien og alle hvalpene er blevet nusset grundigt, de er jo vokset til mere end dobbelt størrelse siden han tog afsted

Til højre et billede af Tilla fra i dag, hun ser forrygende godt ud allerede, der går vist ikke mange uger endnu, før hun er tilbage i vanlig kondition.

30/12-2022

Lige et par hurtige billeder, Hvalpene har været med på marken nogle gange de seneste dage, de nyder det mere end jeg gør. Det er skønt at se dem udfolde sig og være nysgerrige, men lidt stressende alene at skulle holde øje med alle ni.

Det har været nogle travle dag, med pakning af hvalpenes "kufferter", dyrlægebesøg mv. Normalt holder jeg fri den sidste uge, hvor vi har alle hvalpene i et kuld hos os, det har ikke kunnet lade sig gøre denne gang pga. alle helligdagene, så jeg har arbejdsdag både i morgen og den 1. 

Søndag den 2. rejser 4 af hvalpene til deres blivende hjem., så dette er sidste opdatering med alle hvalpene under samme tag.

Fra næste uge opdaterer jeg ikke dagligt, men når tiden og lysten er til det.

Kan i nu alle komme godt ind i det nye år, pas godt på jer selv og hinanden  ❤

04/01-2022:

Hvalpene er nu 8½ uge gamle og fire af dem flyttede til deres blivende hjem i søndags.

Vi har fået tilbagemelding fra alle, nogle klarede køreturen hjem sovende og nogle blev lidt køresyge, men ingen af dem sang "opera" på hele turen.

De fire der er flytter er:

Han 3: Smoky Quartz, kaldenavn Smoky

Han 5: Champagne Topaz, kaldenavn Osvald

Han 6: Rock Crystal, kaldenavn Gilbert

Tæve 2: Honey Opal, kaldenavn Rosa.

Lidt billeder herunder af de 5 som er tilbage, nye individuelle billeder kommer når jeg en dag har en hjælper i huset.

Del siden