Bianchi med sin første fødte

15/4-2020:

Bianchi fødte sine hvalpe i dag, et smukt og stort kuld på 4 hanner og 5 tæver.

Den 14. om aftenen fik jeg en forvarsel om, at vi nok kunne forvente fødsel indenfor det næste døgn, da Bianchis temperatur var faldet til under 37 grader. Når den stiger igen begynder opblokningen stille og roligt, for Bianchis vedkommende varede den hele natten, så det blev kun til ½ times søvn.

Klokken 7 ringede jeg og vækkede Rebecca, min trofaste fødselshjælper og sagde, at nu troede jeg snart der skete noget. Knapt havde jeg lagt telefonen før Bianchi bare lagde sig hen i kurven og nu var der ingen antydning af veer. Jeg skrev til Rebecca at hun ikke behøvede skynde sig, for der var vist alligevel god tid. 

Det skulle jeg ikke have skrevet, for da beskeden var sendt begyndte Bianchi at presse og klokken 7.30 blev første hvalp født, en tæve og i løbet af de næste knap 1½ time fødte Bianchi yderligere tre hvalpe, så da Rebecca dukkede op, tog hun sig en god lang pause på næsten 2½ time før hvalp nummer 5 blev født. Sidste hvalp blev født klokken 14. 

En helt naturlig og uproblematisk fødsel. Bianchi blev tanket op med vand, lidt druesukker og nogle æggeblommer med tilsat kalk undervejs og det var nok til at hun havde fin energi gennem hele forløbet.

Det blev til 9 hvalpe ialt, 4 hanner og 5 tæver, med fødselsvægt mellem 280 og 345 gram, det er en hel normal hvalpestørrelse hos whippet. Bianchi selv var en kæmpe på 410 gram, da hun blev født.

Natten er forløbet roligt, Bianchi har lidt efterveer og en smule feber, men det forventerjeg er væk i løbet af nogle dage. Det ville være rart at undgå antibiotika.

 

16/4-2020:

Det første døgn af hvalpenes liv er forløbet stille og fredeligt. De tilbringer en meget stor del af deres tid ved mælkebaren og det kan ses på vægten, alle har taget på og ligger 10-30 gram over fødselsvægten, det er rigtig dejligt.

Bianchi mener det der med at veje de små er noget pjat, hun passer utolig godt på sine hvalpe og har det absolut bedst, når de alle ligger tæt på hende. Vi fik vejet de fleste, mens hun var i haven for at tisse, vi vil ikke stresse hende unødigt.

Bianchi har stadig efterveer og hendes appetit er endnu ikke til hvalpefoder, så hun får kogt kylling og oksekød i rigelige mængder + havresuppe med æggeblommer, laktosefri fløde og lidt kalk. Det sidste er hun meget begejstret for og havre er godt til at stabilisere maven, der ofte er lidt løs efter en fødsel og efterfølgende omstilling til mælkeproduktion.

17/4-2020:

En urolig nat, hvor Bianchi havde rigtig mange efterveer og lidt dårlig mave, hvilket medførte, at hun bad om at komme ud ca. hver ½ time hele natten igennem.

Jeg fik heldigvis sovet nogle timer i morges, Lars skulle møde sent på arbejde, så han tog over omkring klokken 7.

Det har været et forrygende vejr, det brokker vi os ikke over, men det betyder også, at jeg har haft svært ved at holde temperaturen nede herinde, så Bianchi har smidt de tykke tæpper ud af hvalpekassen, hun var så sød at vente til jeg havde taget billeder. Jeg skal passe på, når der åbnes døre og vinduer, at hvalpene ikke får træk, eller bliver afkølede, 

På trods af varmen har hun det meget bedre nu, var med ude på en meget kort gåtur i eftermiddags og har fået sovet en god lang sammenhængende lur.

De små trives, de sover, spiser og kommer med lidt små knirkelyde ind imellem, de har alle lagt ca. 10% til deres fødselsvægt, det er en rigtig fin vægtstigning kun to dage efter fødslen.

Bianchi halser pga. varmen i rummet og måske også fordi hun nu for alvor er ved at lægge mælk ned

18/4-2020:

Nu begynder der for alvor at falde ro på Bianchi. Hendes temperatur er normal igen og hendes efterveer stærkt aftagende. Hun har sovet OK i nat og det meste af dagen i dag har hun også sovet, hun har vist også nogle dages søvn at indhente.

Hvalpene vokser som de skal og det er den bedste indikator for trivsel i den her alder.

Det er ret tydeligt, at der er kommet meget mere ro på Bianchi nu. Det er dejligt hun ikke længere har feber.

19/4-2020:

En skøn og solrig søndag, hvor Bianchi frivilligt fulgte med på 2 korte gåture af ca. 15 minutters varighed. Hun er endnu meget oppe på mærkerne, når vi går, så vi holder os til korte, kendte ruter, hvor hun hurtigt kan komme hjem til de små igen.

Mælken er for alvor ved at løbe til nu, det betød at Bianchi i går aftes havde ophobning af mælk i nogle af kirtlerne, som var hårde og spændte. Jeg satte vækkeuret så jeg sov en time ad gangen, stod op, masserede de spændte kirtler, lagde varme omslag om og sørgede for at hvalpene fik drukket ved alle dievorter. Det har heldigvis hjulpet, men jeg tjekker fortsat at ingen områder af mælkebaren har hårde og spændte områder og fortsætter med det i alt den tid Bianchi producerer mælk. Det ville være så synd for hende, hvis der opstod betændelse.

Normalt har vi ingen besøgende til hvalpene de første uger, men af og til er der en enkelt undtagelse. I formiddags havde vi besøg af Anna og Nicklas, der har Freddie fra Calas 2. kuld og som bliver ejere af endnu en lille han fra dette.

Grunden til at de fik lov til at komme er, at Anna er vores hvalpepasser, når jeg skal arbejde og Lars ikke kan holde fri. Første gang bliver i slutningen af den kommende uge, og jeg ville være helt sikker på at Bianchi accepterede Annas tilstedeværelse omkring hende, ellers måtte vi finde en anden løsning. Som forventet var der ingen problemer, hundene kender i forvejen Anna og Nicklas, men jeg ved jo også at Bianchi er en hønemor, der passer meget godt på sine hvalpe, så derfor lige en test.

 

20/4-2020:

En dejlig rolig dag i kassen. Bianchi har det virkelig fint nu og er så småt begyndt at lægge sig lidt væk fra hvalpene i ny og næ. Hun vil også gerne ud på korte gåture.

Hun er fortsat ikke meget for at spise tørfoder, så hun bliver godt forkælet med en god blanding af forskellige typer kød. Servicen her på barselsafdelingen i Østergade er absolut helt i top. Maden serveres fortsat på sengen og "sengetøjet" skiftes flere gange dagligt.

Dagens menu har været en blanding af kogt kyllingelever, kogt høne, råt oksekød i tern samt lidt lakserester. Til dessert havresuppe blandet med rå æggeblomer og laktosefrit piskefløde, heri blandes også kalk/mineraltilskud.

De små vokser fortsat flot, vægten ligger nu på mellem 430 og 540 gram. Forskellen i størrelse betyder intet, det vigtigste er, at den enkelte hvalp følger sin egen vækstkurve.

Jeg er blevet gjort opmærksom på, at dagens billeder kun er at finde i lille format, pt. ved jeg ikke hvad problemet er, men har lagt dagens billeder i et fotoalbum her Uge 1 Billeder

21/4-2020:

Igen en rolig dag, præcis som det helst skal være, når hvalpene ikke er ældre. Bianchi vælger nu at lægge sig lidt for sig selv, når hun er sikker på, at hvalpene er rene og mætte.

Hun kan stadig ikke holde sig natten igennem, så jeg er oppe et par gange og lukke hende i haven.

Endnu må Ghini og Tilla ikke nærme sig kassen, de kan heller ikke, for der er hvalpegård omkring, så de kan holdes på god afstand af de små. Hvis Ghini kigger ind gennem tremmerne, skal Bianchi bare løfte blikket, så forsvinder Ghini, hun ved godt, hvad det handler om. Tilla forstår det ikke helt og vil så gerne ind og snakke med sine små søskende.

Det ville være dejligt, hvis man kunne forklare hende, at om nogle uger skal hun nok få sin lyst stillet.

Hjemmesiden driller stadig lidt, så dagens billeder ligger i fotoalbummet: Uge 1 Billeder